Ajankohtaista

Polttavia aiheita Oriveden seudulla.

Metsähallitukselle esitys Varikon metsän suojelemiseksi Orivedellä

Metsähallitus valmistelee laajoja hakkuita valtion omistamalle arvokkaalle luontoalueelle Oriveden keskustan kupeessa. Luonto- ja lintujärjestöt sekä Oriveden yhteiskoulun oppilaskunta esittävät yhdessä, että Varikon metsä suojellaan kokonaisuudessaan asukkaiden virkistysalueeksi, koulujen opetuskäyttöön sekä luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen turvaamiseksi. Varikon 80 hehtaarin laajuiselta alueelta… (LUE LISÄÄ)

Koskikararetki 17.4.2024

KOSKIKARARETKI ORIVEDELLÄ lauantaina 17.2.2024 klo 10.00–12.30 Tervetuloa katsomaan koskikaroja hyisessä elementissään. Kokoontuminen klo 10.00 Oriveden keskustan junaseisakkeen parkkipaikalla, Latokartanontie 30. Retkellä havainnoidaan virtapaikkojen koskikaroja ja lähistön muita lintuja. Kaikille avoin tapahtuma. Liikumme kimppakyydein. Retken oppaina toimivat Eila Smolander ja Kari… (LUE LISÄÄ)

UPM:n tulee luopua hakkuista Saunasuon ja Ala-Lautajärven metsissä

Metsänkäyttöilmoituksien mukaan UPM aikoo hakata luonnoltaan arvokkaita metsiä Orivedellä. Syksyllä 2018 UPM tiedotti laajasti kansainväliselle medialle COP14-biodiversiteettikokouksessa Egyptissä sitoutuvansa jatkuvasti parantamaan metsäluonnon monimuotoisuutta omissa metsissään. UPM:n tulee pitää kiinni tästä lupauksestaan. Luonnoltaan arvokkaiden metsien hakkaaminen ei paranna vaan heikentää metsäluonnon… (LUE LISÄÄ)

Eräpyhä taas uudelleen uhattuna!

Eräpyha ©Roni Halme

Kamppailu Eräpyhän suojelusta jatkuu. Oriveden kaupunki on päättänyt hakea maisematyölupaa hakkuille, jotka kohdistuvat vielä suojelemattomaan noin 6,5 hehtaarin osaan Eräpyhän retkeily- ja ulkoilualueesta. Toukokuussa 2017 ympäristölautakunta ehti jo hyväksyä koko 12 hehtaarin suojelun METSO-ohjelmaan 52 000 euron korvauksella, mutta kaupunginhallitukselle… (LUE LISÄÄ)

Eräpyhän suojelu uuteen harkintaan

Eräpyhä

(Tiedote 13.2.2017) Hallinto-oikeuden tuore päätös tarjoaa Oriveden kaupungille uuden mahdollisuuden suojella Eräpyhän virkistysalue. Oriveden kaupungille myönnetty maisematyölupa Eräpyhän retkeily- ja ulkoilualueen hakkuisiin on kumottu Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Oikeus katsoo, että Oriveden kaupungin ympäristölautakunnan olisi täytynyt tehdä luontoselvitykset liito-oravista, ennen kuin se… (LUE LISÄÄ)

Eräpyhä-esite

Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistyksen laatima esite Eräpyhän virkistys- ja luonnonsuojelualueesta. Pdf-muotoisen esitteen voi lukea tai ladata alla olevasta ikkunasta:

Oriveden Eräpyhä säästettävä hakkuilta

Eräpyhä 23.4.2016 © Timo Laine

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuuston julkilausuma 23.4.2016 Orivedellä Etelä-Suomen metsistä vain pari prosenttia on suojeltu. Suojeltujen metsien määrää Pirkanmaalla ja muualla Etelä-Suomessa on lisättävä harvinaistuneiden elinympäristöjen ja vaateliaiden metsälajien turvaamiseksi. METSO-ohjelman määrärahojen pienentäminen alle puoleen vaikeuttaa metsien suojelua. Samaan aikaan hakkuupaineet ovat… (LUE LISÄÄ)

Toimi Eräpyhän puolesta!

© Timo Laine

Oriveden kaupunki aikoo hakata Eräpyhässä sijaitsevan retkeily- ja virkistysalueensa (avohakkuuta vajaat 7 ha ja harvennushakkuuta noin 5 ha) välittömästi nykyisen luonnonsuojelualueen vierestä. Ympäristölautakunta ehti jo vuonna 2014 ehdottaa retkeily- ja virkistysaluetta METSO-ohjelmaan, mutta kaupunki tekikin viime vuonna täyskäännöksen. Nyt hakkuille… (LUE LISÄÄ)